Navigace

Obsah

Projekt zdravé výživy

Typ: ostatní
Projekt zdravé výživy V rámci projektových dní, uskutečňovaných během školního roku, jsme se s dětmi z mateřské školy i s žáky základní školy vydali na prohlídku rodinné farmy Zdeňka v Porubě a na ekofarmu v Lučicích.

Na farmě v Porubě nás přivítal pan Horník a vyprávěl nám, jak je jeho farma velká, o kolik kraviček se starají, kolik nadojí mléka a co všechno dobrého z něj vyrobí. A bylo se opravdu na co dívat! Krávy ve chlévech jsou volně chované, nejsou uvázané. Mají tak možnost se kdykoliv najíst i si lehnout. Jen nás trošku zarazilo, že telátka odchází od svých maminek hned po narození do své školky. Zjistili jsme ale, že jim nic nechybí. Pak jsme měli možnost ochutnat čerstvé mléko, které bylo ráno nadojené a ještě neprošlo žádnými úpravami. Bylo opravdu vynikající, všem moc chutnalo. Zjistili jsme také, co všechno na farmě z mléka vyrábějí – jogurty, sýry, tvaroh, máslo, zákys, pomazánky i náš oblíbený Porubáček. V malém obchůdku jsme si pak mohli růžné dobroty z mléka nakoupit i domů. Všem moc chutnalo.

Do ekofarmy v Lučicích jsme se vydali o týden později. Už z dálky nás lákala vůně jablíček. A opravdu, celá farma byla plná různých druhů jablek i hrušek. Tady jsme se dozvěděli, jak se ovoce sklízí, v jakém prostředí se skladuje, aby vydrželo co nejdéle a hlavně, co všechno se z něj dá vyrobit. Velice zajímavý byl stroj, který krájel hrušky a jablka na krásné plátky určené k sušení. To byla podívaná. V sušárně bylo docela horko a také jsme zjistili, že jablíčka se suší dva dny. V moštárně jsme viděli, jak se jablíčka koupou a drtí, aby se z nich vylisovala slaďoučká šťáva, vlastně mošt. Ochutnali jsme skoro všichni, byl moc dobrý. Jablečná šťáva se pak míchá také se šťávou z hrušek, mrkve, červené řepy i celeru a tu si pak můžeme koupit v obchodě pod názvem Moštík. Na závěr jsme zamířili do obchodu, kde jsme si ovocné dobroty vyráběné na farmě mohli koupit i domů. Odnášeli jsme si sušená jablíčka i hrušky, moštíky různých příchutí, povidla z hrušek i švestek.

Teď už víme, jak dlouhá je cesta některých potravin, než se dostanou k nám na náš stůl. A taky, že jsme měli možnost ochutnat spoust nejen dobrých, ale hlavně zdraví prospěšných potravin.

 

Mgr. Lenka Kleinová


Vytvořeno: 10. 10. 2020
Poslední aktualizace: 10. 10. 2020 9:02
Autor: Miroslav Vacula